Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Στο Δασικό Φυτώριο Αμυγδαλέζας

Πρωϊ Παρασκευής 26/2. Καιρός υπέροχος, ηλιόλουστος, ατμόσφαιρα διαυγής. Στη Βιβλιοθήκη του σχολείου (3ο ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ "ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ") περιμένουμε τη γαλλική αντιπροσωπεία για να επισκεφτούμε μαζί το Δασικό φυτώριο Αμυγδαλέζας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, 3km πριν από το τελεφερίκ.

Ώρα 10:15. Οι Γάλλοι μας έφτασαν. Καλωσορίζουμε τους ξένους μας.
Ώρα 10:30. Ο Διευθυντής κ. Κιούσης και ο Υποδιευθυντής κ. Κοτταρίδης υποδέχονται και γνωρίζονται με τη γαλλική ομάδα.
'Ωρα 10:50. Ο κ. Ταλιαδούρος δείχνει τις εγκαταστάσεις του σχολείου.
Ώρα 11:15. Ξεκινάμε για τη Πάρνηθα 5 μαθητές, 2 Έλληνες καθηγητές και η 3μελής γαλλική αντιπροσωπεία. Από το σχολείο βγαίνουμε στην Εθνική οδό και ανεβαίνουμε προς τη Πάρνηθα από την έξοδο της Μεταμόρφωσης.

Ώρα 11:40. Ανεβαίνοντας την Λεωφόρο Καραμανλή με κατεύθυνση το τελεφερίκ, περνάμε τις γνωστές ταβέρνες και στη καφετέρια Εσπέρια στρίβουμε δεξιά και μπαίνουμε στην είσοδο του Φυτωρίου.

Ώρα 11:45. Ο κ. Νικολόπουλος, μετά από τη συνεννόησή μας με τη Διεύθυνση αναδάσωσης Αττικής και τη κ. Κριαρά, αναλαμβάνει την ξενάγησή μας.

Φιλικός, άμεσος, χρόνια εκεί, μας πληροφορεί για την δουλειά στο Φυτώριο Αμυγδαλέζας, τις συνθήκες, το προσωπικό, τις δυσκολίες, και τα καλλιεργούμενα είδη φυτών και δενδυλλίων, που προορίζονται να δοθούν στους δήμους και στο Υπουργείο για τις ανάγκες αναδάσωσης και δενδροφύτευσης των πάρκων.

Ακούραστος μας περιτριγυρίζει στην 300 στρεμμάτων περίπου έκταση καιμας δείχνει τα φυτά και τα δενδύλλια, που μεγαλώνουν εκεί.

Μας ξεναγεί τέλος στο Περίπτερο - Εκθετήριο με εικόνες και πληροφοριακό υλικό για τη χλωρίδα στη Πάρνηθα.


Τέλος μας οδηγεί στο εκκοκιστήριο της Κεντρικής Αποθήκης Δασικών Σπόρων. Εκεί γίνεται η εκκόκκιση των σπόρων, η ταξινόμησή τους, ο έλεγχος της φυτρωτικότητας και η αποθήκευση σε ψυγειοθαλάμους. Εκεί υπάρχει και το Τμήμα Ερευνών, όπου απασχολούνται ειδικευμένοι δασολόγοι. (Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλ. διεύθυνση (green it up again).




Ώρα 13:45. Η επίσκεψη μας στο Φυτώριο τελείωσε.
Να από πού ξεκινούν τα φυτάρια-δενδρύλλια, που θα χρησιμοποιηθούν στις αναδασώσεις της Αττικής... παρέχονται δωρεάν στις εθελοντικές ομάδες και τους δήμους.

Τα δικά μας φυτά (αυτά που θα φυτέψουμε στις 12 του Μάρτη), γεννήθηκαν ήδη στην Πάρνηθα, θα μεγαλώσουν, θα αναπτυχθούν, θα ζήσουν για πολλά χρόνια, ελπίζουμε, στα χώματα της καμένης Πεντέλης... και θα αποτελέσουν πνεύμονα ζωής για όλους μας.

Ευχαριστούμε θερμά τη διεύθυνση αναδάσωσης Αττικής και ειδικά τη κ. Κριαρά, τον κ. Νικολόπουλο και τη δασολόγο κ. Δέσποινα και ευχόμαστε να βρουν τις συνθήκες και να διατηρήσουν το κουράγιο τους για να προάγουν τη δουλειά τους, που φάνηκε πόσο αγαπούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου