Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Δασικές Πυρκαγιές - Αίτια

Δύο σοβαροί λόγοι οδηγούν στη πυρκαγιά:
  1. Τα φυσικά αίτια και
  2. η ανθρώπινη αμέλεια ή ο εμπρησμός.















Οι 4 μεγάλες φυσικές αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών είναι:
  1. ο κεραυνός,
  2. η έκρηξη ηφαιστείου, οι
  3. σπίθες από πτώση βράχων και
  4. η αυτανάφλεξη.
Πυρκαγιές είναι συνήθεις σε περιοχές με ξηρό κλίμα τις θερμές περιόδους του καλοκαιριού, τις ημέρες με ισχυρούς ανέμους σε περιόδους ξηρασίας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα της ξηρασίας σε πολλές περιοχές, δημιουργώντας πιο έντονες και συχνές πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές μπορούν επίσης να έχουν επιπτώσεις στην αλλαγή του κλίματος και στον καιρό. Η αύξηση της ποσότητας του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα αναστέλλει την ανάπτυξη της βλάστησης, η οποία επηρεάζει τη συνολική απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά.
















Στην Ελλάδα η καταστροφή των δασών από φωτιά το καλοκαίρι του 2007 και του 2009 είναι αποτέλεσμα κατά πρώτο λόγο ενός πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια καύσωνα και κατά δεύτερο λόγο στη εγκληματική δράση εμπρηστών καταπατητών.

Όσον αφορά τον πρώτο λόγο, είναι προφανές πλέον ότι η κλιματική μεταβολή είναι γεγονός αναμφισβήτητο και οι επιπτώσεις της είναι πλέον σοβαρές σε όλο τον πλανήτη. Σ’ ένα βαθμό μάλιστα έχει χαρακτήρα φαύλου κύκλου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εκείνες που διευκολύνουν την πυρκαγιά των δασών. Από την άλλη η καταστροφή των δασών, εντείνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής με την εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και ανεβάζει τις θερμοκρασίες ακόμη υψηλότερα.

















Σχετικά με τον δεύτερο λόγο, ανέκαθεν ο άνθρωπος, με τις καταστροφικές του επεμβάσεις υποβάθμισε, περιόρισε και καταπάτησε το δικαίωμα ύπαρξης και ανάπτυξης του δάσους και έμμεσα ή άμεσα έγινε «Εχθρός και Εξολοθρευτής».
Με
  • τις παράνομες δε υλοτομίες,
  • την ανεξέλεγκτη βόσκηση χιλιάδων αιγοπροβάτων και
  • τις συχνές πυρκαγιές για τη δημιουργία νέων βοσκοτόπων και οικιστικών περιοχών
ο άνθρωπος έγινε συνεργός σ’ ένα « Έγκλημα κατά συρροήν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου