Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Δασικές Πυρκαγιές - Επιπτώσεις

Όταν ένα δάσος καταστρέφεται από πυρκαγιά έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας.

Οι επιπτώσεις δε μετά την πυρκαγιά και σε βάθος χρόνου, είναι πολλαπλάσιες από αυτές που συντελούνται κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.


Συγκεκριμένα:
  1. Οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορεί να κάνουν δύσκολη την αναδημιουργία των δασών, επιφέροντας ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας.
  2. Καταγράφεται περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα και αναμένεται αύξηση θερμοκρασίας και ρύπανση των υδάτινων πόρων
  3. Εγκαταλείπονται τα εδάφη στη διαβρωτική δράση των βροχών και στο κίνδυνο να παρασυρθούν προς τη θάλασσα.
  4. Καθίσταται πρακτικά αδύνατη η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται πλημμύρες.
  5. Μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και να εμπλουτίσουν τα υπόγεια νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα την λειψυδρία.
  6. Επιπρόσθετα ανυπολόγιστη είναι και η ζημιά στην πανίδα που φιλοξενείτο στις περιοχές αυτές.
  7. Επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ζημιών.
  8. Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία (οικονομικός πόρος) και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει το δάσος όπως ήτανε πριν.
  9. Χάνεται ο οικονομικός πόρος και από τον αγροτουρισμό, γιατί μειώνεται ο αριθμός των επισκεπτών
  10. Καταγράφονται και αισθητικές επιπτώσεις: Μια επίσκεψη σε κάποια καμένη περιοχή δεν αφήνει παρά μόνο αίσθημα απογοήτευσης και απελπισίας. Ένα απέραντο τοπίο μέσα στη στάχτη χωρίς ίχνη ζωής.
  11. Δημιουργούνται επίσης διάφορα προβλήματα κοινωνικά, υγείας, εργασίας, αναψυχής κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου