Οι επιπτώσεις δε μετά την πυρκαγιά και σε βάθος χρόνου, είναι πολλαπλάσιες από αυτές που συντελούνται κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα:
- Οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορεί να κάνουν δύσκολη την αναδημιουργία των δασών, επιφέροντας ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας.
- Καταγράφεται περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα και αναμένεται αύξηση θερμοκρασίας και ρύπανση των υδάτινων πόρων
- Εγκαταλείπονται τα εδάφη στη διαβρωτική δράση των βροχών και στο κίνδυνο να παρασυρθούν προς τη θάλασσα.
- Καθίσταται πρακτικά αδύνατη η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται πλημμύρες.
- Μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και να εμπλουτίσουν τα υπόγεια νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα την λειψυδρία.
- Επιπρόσθετα ανυπολόγιστη είναι και η ζημιά στην πανίδα που φιλοξενείτο στις περιοχές αυτές.
- Επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ζημιών.
- Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία (οικονομικός πόρος) και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει το δάσος όπως ήτανε πριν.
- Χάνεται ο οικονομικός πόρος και από τον αγροτουρισμό, γιατί μειώνεται ο αριθμός των επισκεπτών
- Καταγράφονται και αισθητικές επιπτώσεις: Μια επίσκεψη σε κάποια καμένη περιοχή δεν αφήνει παρά μόνο αίσθημα απογοήτευσης και απελπισίας. Ένα απέραντο τοπίο μέσα στη στάχτη χωρίς ίχνη ζωής.
- Δημιουργούνται επίσης διάφορα προβλήματα κοινωνικά, υγείας, εργασίας, αναψυχής κ.λ.π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου